Στο ΣΔΟΕ τα ονόματα 4.500 φοροφυγάδων

10 Απριλίου 2015

Αποφασισμένος φέρεται να είναι ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος εντείνει τις προσπάθειές του με μια σειρά ενεργειών σε διαφορετικές κατευθύνσεις, προκειμένου να εισπράξει 2,5-3 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ανανεωμένη λίστα Νικολούδη περιέχει πάνω από 4.500 ονόματα, εταιρειών και φυσικών προσώπων, τα οποία έχουν ήδη σταλεί στο ΣΔΟΕ, ενώ μέρα με τη μέρα προστίθενται νέα ονόματα στον κατάλογο.

Πρόκειται για δεδομένα που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων και περιουσιακών στοιχείων και δείχνουν πλήρη δυσαναλογία μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και δηλωθέντων στοιχείων.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ το προσεχές διάστημα θα απασχοληθούν αποκλειστικά με τα 4.500 ονόματα που έχουν προκύψει με στοιχεία που φτάνουν έως και το φορολογικό έτος 2011.

Επιπλέον προωθείται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δίνεται στο ΣΔΟΕ η αρμοδιότητα να βεβαιώνει τον φόρο. Εως τώρα το ΣΔΟΕ απλώς αποστέλλει τα αποτελέσματα ελέγχου στις εφορίες, οι οποίες έχουν αδυναμία να κάνουν έλεγχο, ώστε μετά να βεβαιώνουν τον φόρο.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρωματικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο Παναγιώτης Νικολούδης είχε σύσκεψη τις προηγούμενες μέρες με αξιωματούχους του ΣΔΟΕ, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και του Λιμενικού.

Με εντολή του υπουργού Επικρατείας αποφασίστηκε η συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχου, τα οποία θα αποτελούνται από μέλη όλων των παραπάνω υπηρεσιών, θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες και θα επιχειρούν απροειδοποίητους ελέγχους στους χώρους εκτελωνισμού.

efsyn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ