Πρόστιμο 1,5 δισ. δολαρίων στην Deutsche Bank για χειραγώγηση διατραπεζικού επιτοκίου

10 Απριλίου 2015

Πρόστιμο 1,5 δισ. δολαρίων ίσως κληθεί να καταβάλει η Deutsche Bank, σύμφωνα με τους Financial Times, για χειραγώγηση του Libor ενώ ήδη έχει πληρώσει 735 εκατομμύρια ευρώ για μη σύννομες παρεμβάσεις στο Euribor.

Ο Libor είναι ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες αναφοράς παγκοσμίως με βάση τον οποίο υπολογίζονται τα επιτόκια δανεισμού για χρηματοπιστωτικά προϊόντα ύψους 550 τρισ. δολαρίων από στεγαστικά δάνεια μέχρι παράγωγα.

Η Deutsche Bank βρίσκεται ωστόσο κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης χειραγώγησης των επιτοκίων του Libor, αλλά η χρηματική ποινή με την οποία είναι αντιμέτωπη έχει ανέλθει σε νέα ύψη.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο του 2014 κατατέθηκαν αγωγές για το σκάνδαλο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (Libor) από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων.

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών και συχνά προσπαθεί να περιορίσει τις ζημίες των χρεοκοπημένων τραπεζών μέσω των δικαστηρίων και κατέθεσε τις αγωγές εκ μέρους 38 αμερικανικών τραπεζών που χρεοκόπησαν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι έχασαν χρήματα εξαιτίας της χειραγώγησης του Libor.

Οι αγωγές στηρίζονταν στην «αθέτηση συμβολαίου» που είχε υπογραφεί μεταξύ των αντιδίκων και όχι στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Οι αγωγές στρεφόταν μεταξύ άλλων κατά των Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan.

Ορισμένες από τις προαναφερθείσες τράπεζες έχουν ήδη καταβάλει συνολικά περίπου 6 δισ. δολάρια σε πρόστιμα για την υπόθεση του Libor, σε αμερικανικές, βρετανικές και ευρωπαϊκές αρχές.

koutipandoras.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...