Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η ζωή του ως Ιωάννης Λιάπης και η ένταξή του στoν κλήρο – Οι σπουδές στο εξωτερικό, ο συμφοιτητής του Πάπας Βενέδικτος και η πανεπιστημιακή σταδιοδρομία που εγκατέλειψε

Το ζήτημα της θρησκευτική ουδετερότητας του κράτους έχει τεθεί επί τάπητος με τα δύο εμπλεκόμενα μέρη να δείχνουν διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό την Τρίτη 06/11 προκειμένου να συζητήσουν τα επίμαχα θέματα.

ierwnymos-tipras
Φωτογραφία: twitter/@egrammes

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τόσο τον αρχιεπίσκοπο όσο και τους μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο και διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σημείωσε: «Χθες, έγινε μια ανακοίνωση ότι έχουμε μια πρόθεση, καλή διάθεση, ο χώρος της Εκκλησίας με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν σχεδόν έναν αιώνα. Όλοι τα αντιπαρερχόμεθα και τα συναντάμε μπροστά κάθε ημέρα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Αυτή μεταφέρθηκε στη Σύνοδο. Το εγκρίνουμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα. Να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί είναι κυρίως που ανησυχούν, ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί, με όλους τις ιερείς θα βρούμε έναν τρόπο και δεν θα κάνουμε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας Ελλάδας, η οποία θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία, που έδειξε την καλή της διάθεση. Επαναλαμβάνω πώς ό,τι θα κάνουμε, πώς θα γίνει το ταμείο, πώς θα είναι οι λεπτομέρειες, θα είναι μέσα οι ιερείς και χωρίς να υπογράψουν, να συγκατατεθούν, να είμαστε σύμφωνοι, με την έννοια του γενικότερου συμφέροντος, όχι των ιερέων μόνον, των αρχιερέων, αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι. Το κάνουμε για να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα, επιτέλους».

Αν οι συνομιλίες έχουν ομαλή έκβαση φαίνεται ότι θα αλλάξουν κάποιες σταθερές ενώ είναι Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος. Συγκεντρώσαμε κάποιες πληροφορίες τόσο από τη ζωή του αφού χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος όσο και πριν ενταχθεί στους κόλπους της εκκλησίας που έχει ενδιαφέρον να δούμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Romfea (@romfea.gr) στις

Η ζωή του ως Ιωάννης Λιάπης

Ο Αρχιεπίσκοπος γεννήθηκε ως Ιωάννης Λιάπης στις 10 Μαρτίου του 1938. Γενέτειρά του τα Οινόφυα Βοιωτίας όπου μεγάλωσε. Οι γονείς του ασχολούνταν με τη γεωργία καθώς και με ποιμενικές εργασίες. Ο Ιωάννης Λιάπης ήταν το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη. Από μικρός ήταν κοντά στην εκκλησία και πήγαινε στο κατηχητικό όπου γνώρισε τον τότε Αρχιμανδρίτη Λεβαδείας, Νικόδημο Γραικό Εκείνος υπήρξε ο πνευματικός του καθοδηγητής.

Ο Ιωάννης Λιάπης επέλεξε να σπουδάσει και μάλιστα να διαπρέψει. Φοίτησε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή στο Τμήμα Αρχαιολογίας ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Μία υποτροφία (πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο) του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) πάνω στις βυζαντινές σπουδές ήταν το εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο του Γκρατς (Αυστρία) και του Μονάχου (Δυτική Γερμανία) όπου έκανε μεταπτυχιακό. Επίσης να αναφέρουμε ότι φοίτησε και στο Ostkirchliches Institut, Ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εδρεύει στο Ρένγκενσμπουργκ της Γερμανίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DHCatólico (@dhcatolico) στις

Συμφοιτητής με τον Πάπα Βενέδικτο

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που μάθαμε ψάχνοντας τη ζωή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι το γεγονός ότι υπήρξε συμφοιτητής με τον πρώην Ποντίφικα, Πάπα Βενέδικτο. Όταν ακόμη ο τελευταίος ήταν γνωστός ως Γιόσεφ Ράτζιγνκερ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως Ιωάννης Λιάπης βρέθηκαν να σπουδάζουν μαζί στη Γερμανία.
Όπως λέγεται τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική γλώσσα. Μάλιστα ο πρώην Πάπας ήξερε να διαβάζει αρχαία Ελληνικά.

Η πορεία του ως αρχαιολόγος και φιλόλογος

Πριν ενταχθεί στον κλήρο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εργάστηκε στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα ως πανεπιστημιακός βοηθός. Επίσης διετέλεσε φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος.

Ως αρχαιολόγος και θεολόγος δημοσίευσε επιστημονικές μελέτες και άρθρα. Έχει βραβευθεί για το έργο του «Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας» από την Ακαδημία Αθηνών.

ierwnymos-3
Φωτογραφία: twitter/@LykavitosGr

Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία για να ενταχθεί στον κλήρο

Στην ηλικία των 29 ετών πήρε τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1967 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο ο οποίος υπήρξε και ο πνευματικός καθοδηγητής του. Τότε ήταν που από Ιωάννης Λιάπης ονομάστηκε Ιερώνυμος. Στις 10 του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη πόλη της Λιβαδειάς λαμβάνοντας το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Από την ημέρα της χειροτονίας του έως και το 1978 υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και διετέλεσε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και Οσίου Λουκά Βοιωτίας (1977-1981). Το διάστημα των ετών 1978 – 1981 υπήρξε Γραμματέας και κατόπιν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τη θέση του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας ανέλαβε το 1981. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα θα διεκδικούσε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά δεν θα καταφέρει να εκλεγεί. Χρειάστηκε να περάσει μία δεκαετία για να εκλεγεί τελικά το 2008 Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος.

Ύστερα από την εκλογή του στις 7 Φεβρουαρίου του 2008 είχε δηλώσει :
«Σε όποια θέση, όσο ψηλά και αν μας τοποθετήσει η Εκκλησία, πρέπει πρώτα απ όλα να ξέρουμε ότι αρχηγός είναι ο Χριστός μας. Όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να μάθει να είναι διάκονος των άλλων ανθρώπων».

ierwnymos-2
Φωτογραφία: twitter/@agensir

Το κοινωνικό του έργο

Τόσο από τη θέση του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας όσο και από τη θέση του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος έχει στηρίξει την κοινωνία. Το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα αφορά τόσο την ανάδειξη του πολιτισμού όσο και τη βοήθεια προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Επί τον ημερών του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έχει ιδρυθεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια Ντέρχαμ (Durham) και Κέιμπριτζ (Cambridge) αλλά και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης που φροντίζει για τη συνεχή κατάρτιση του κλήρου.

Επίσης στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η δημιουργία της βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και η τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.


Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πρωτοβουλίες με ανθρωπιστικό έργο όπως η «Αποστολή» που συνεργάζεται με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους δρόμους», το οποίο μέχρι σήμερα διανέμει καθημερινά 1.500 μερίδες φαγητού σε άπορους.

Το Κέντρο Γεροντολογίας στο Δήλεσι Βοιωτίας και το Καρέλλειο Ίδρυμα στο Χαλάνδρι το οποίο αποτελεί πρότυπη μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer έχουν τη δική τους συμβολή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει τιμηθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβα στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα για το φιλανθρωπικό του έργο. Επίσης έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ierwnymos-4
Φωτογραφία: twitter/@paraskhnio

Τι είχε δηλώσει για την ομοφυλοφιλία με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης

Την περίοδο που η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης είχε «φουντώσει» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε πει σε δήλωσή του:
«Εντάξει τώρα, η Εκκλησία έχει τα πιστεύω της. Αυτοί που είναι στην Εκκλησία και πιστεύουν, έχουν έναν τρόπο ζωής. Ο, τι είναι έξω από αυτό το πράγμα είναι εκτροπή από τη ζωή».

Απαντώντας σε ερώτημα που είχε τεθεί : «Μακαριότατε όλα δεν είναι παιδιά του Θεού;», εκείνος είχε απαντήσει: «Όλα είναι παιδιά του Θεού αλλά δεν μπορούμε να λέμε πως ό,τι κάνουν, είναι όλα καλά».

Δείτε το βίντεο:

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας;

Σχετικά άρθρα