Μαρκόπουλος: «Η δουλειά του προπονητή είναι ψυχοφθόρα»

Ο Σούλης Μαρκόπουλος έφτασε τις 300 νίκες στην Α1 και είναι ο προπονητής με τους περισσότερους αγώνες στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έδωσε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ με αφορμή αυτό του επίτευγμα και μίλησε για το πως ξεκίνησε την καριέρα του.
Αναλυτικά:
«Όταν ξεκίνησα την προπονητική, δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτή την εξέλιξη. Εξάλλου, μιλάμε για εντελώς διαφορετικές εποχές. Τότε, η προπονητική ήταν περισσότερο χόμπι. Δεν είχε αποκτήσει επαγγελματική υπόσταση, αλλά μου άρεσε η αίσθηση της δημιουργίας μέσα από τον αθλητισμό. Να φτιάχνεις ομάδες, να συμβάλεις στην ανάπτυξη ενός αθλητή, να έχεις έναν ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό ακόμη και για μικρά παιδιά που θέλουν να εξελιχθούν. Δεν σκέφθηκα ποτέ τον χρόνο που ξόδεψα για την προπονητική διότι ήταν το χόμπι μου, αυτό που αγαπούσα. Όπως για παράδειγμα ο ερασιτέχνης ψαράς. Μπορεί να διαθέσει και δέκα ώρες γιατί του αρέσει αυτό που κάνει. Στην πορεία, το χόμπι έγινε επάγγελμα και θεωρώ ότι είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο να κάνει επάγγελμα αυτό που του αρέσει», δήλωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ.
Σε επίπεδο Α1, ο Σούλης Μαρκόπουλος κοουτσάρισε τον Δημόκριτο, τον Ηρακλή, τον Αρη, τον ΠΑΟΚ και τον Μακεδονικό. Μόλις το περασμένο Σάββατο, έφθασε τις 300 νίκες στην μεγάλη κατηγορία στην επικράτηση του ΠΑΟΚ επί του Απόλλωνα. «Όταν είσαι πολλά χρόνια στον χώρο, είναι ανάλογος και ο αριθμός των νικών και των ηττών. Βέβαια, ο αριθμός των νικών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον προπονητή, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών πραγμάτων. Εχει σημασία σε ποια ομάδα είσαι, ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της ομάδας, ποιους παίκτες διαθέτει. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν κάνουν περισσότερες από 1-2 ήττες στη διάρκεια της χρονιάς, το ίδιο ίσχυε και για τους ΠΑΟΚ, Αρη στα παλιότερα χρόνια».
Διανύοντας το 66ο έτος της ηλικίας του, ο κόουτς Μαρκόπουλος αναδείχθηκε δύο φορές καλύτερος προπονητής της χρονιάς. Στο τέλος της περιόδου 2007-08 όπου οδήγησε το Μαρούσι στην κατάκτηση της 3ης θέσης, αλλά και πέρυσι όπου πέτυχε το ίδιο με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Εχει πει κατ’ επανάληψη ότι δεν μπορεί να αποχωριστεί την μυρωδιά των αποδυτηρίων, του παρκέ. Παρότι αυτή η δουλειά απαιτεί να βρίσκεσαι σε κατάσταση επαγρύπνησης 24 ώρες το 24ώρο. «Κάθε δουλειά έχει τις δικές της δυσκολίες και όλα εξαρτώνται από το πόσο επαγγελματίας και υπεύθυνος είσαι ώστε να εκτελέσεις σωστά αυτά που έχεις αναλάβει. Εχει σημασία να έχεις το μεράκι, το πάθος για την δουλειά σου. Η δουλειά του προπονητή, ως έναν βαθμό, είναι ψυχοφθόρα γιατί το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι παίκτες. Κατά πόσο είναι έτοιμοι να βγάλουν στο γήπεδο αυτά που έχεις ζητήσει», είπε και συμπλήρωσε. «Η δουλειά του παίκτη είναι εντελώς διαφορετική. Εχει την ευθύνη της προπόνησης και της διαχείρισης του οργανισμού του σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Σε καθημερινή βάση κι εκτός του δίωρου της προπόνησης, συνήθως δεν αφιερώνει περισσότερα από 30 λεπτά ούτως ώστε να δει πράγματα που σχετίζονται με το παιχνίδι. Εδώ βρίσκεται η ευθύνη του προπονητή και συνολικά του τεχνικού επιτελείου που θα πρέπει να ετοιμάσει τον αθλητή για τον κάθε αγώνα. Να του εξηγήσει τι πρέπει να περιμένει, πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τον προσωπικό αντίπαλό του και γενικά τον τρόπο διαχείρισης όλων των καταστάσεων».

Σε συλλογικό επίπεδο, η διατήρηση των κεκτημένων θα αποτελέσει το καλύτερο φινάλε για τη σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μέχρι στιγμής πορεία του Δικεφάλου, του έχει διαμορφώσει κλίμα ικανοποίησης. «Ο ΠΑΟΚ έκανε αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη και οι παίκτες είναι αξιέπαινοι για την προσπάθειά τους. Η ομάδα είχε να διαχειριστεί πολλές δυσκολίες, αναφέρομαι στις ατυχίες και στα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών που μας ανάγκασαν να αλλάξουμε την αγωνιστική φιλοσοφία μας. Παρόλο αυτά, η ομάδα ανταποκρίθηκε σε αυτές τις δυσκολίες και πλέον ετοιμάζεται να μπει στην τελική ευθεία για να υλοποιήσει τους στόχους της», είπε.
 

Σχετικά άρθρα