Ζοζεφίν κατά Ντράγκι και… Μουντιάλ

Είναι η ακτιβίστρια που τρόμαξε με… κομφετί τον πρόεδρο της ΕΚΤ και στο παρελθόν έχει διαμαρτυρηθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Η 23χρονη Ζοζεφίν Γουίτ Μάρκμαν από την Γερμανία, υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος των Femen ενώ πλέον δηλώνει ανεξάρτητη ακτιβίστρια.
Η ίδια λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της από τις αστυνομικές αρχές μετά την επίθεση με κονφετί στον Ντράγκι, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι δεν είναι πλέον μέλος των Femen και ότι είναι απλώς μία ακτιβίστρια.
Όσο για τα μέτρα ασφαλείας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανεπαρκή, η νεαρή έγραψε στο προφίλ της πως η δουλειά των ανδρών ασφαλείας της ΕΚΤ είναι ακριβώς όπως αυτή των ανδρών του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δεχθεί γυμνόστηθη επίθεση από μέλη των Femen κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία.
Από τη δράση της Ζοζεφίν που σπουδάζει φιλοσοφία δεν έχει γλιτώσει το ποδόσφαιρο. Τον Δεκέμβριο του 2013 εισέβαλε –ως μέλος των Femen- στον Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής με θέμα το ποδόσφαιρο.Η ίδια και μια φίλη της, με δύο μπάλες στα γυμνά στήθη τους, μπήκαν στο στούντιο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, τη χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Οι δύο γυναίκες φώναζαν: «Μποϊκοτάζ στη μαφία της ΦΙΦΑ» ενώ στο σώμα της μίας υπήρχε το μήνυμα «Αίμα και αγώνες» και στης άλλης «Μην παίζετε με τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Ο ένας από τους παρουσιαστές της εκπομπής ζήτησε από την Γουίτ να μάθει τον λόγο της διαμαρτυρίας. Αυτή απάντησε: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε λίγα χρόνια στο Κατάρ κι εκεί υπάρχουν εργαζόμενοι που αντιμετωπίζονται σαν σκλάβοι. Η ΦΙΦΑ θα μπορούσε να πιέσει τη χώρα ή ακόμα και να της πάρει τη διοργάνωση». Ο παρουσιαστής είπε «το μήνυμα ελήφθη» και το κοινό χειροκρότησε.

Σχετικά άρθρα