Εκεί που τα καρτέλ παίζουν… μπάλα

Το ποδόσφαιρο σαγηνεύει τα πλήθη των οπαδών. Στη Λατινική Αμερική –και όχι μόνο- φαίνεται πως σαγηνεύει και τα καρτέλ των ναρκωτικών.
Η δολοφονία οκτώ οπαδών της Κορίνθιανς τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βραζιλία φέρνει στο προσκήνιο το συγκεκριμένο θέμα. Η αστυνομία της Βραζιλίας θεωρεί ότι πρόκειται για εκτελέσεις που έχουν σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών και όχι ευθέως με το ποδόσφαιρο.
Εξέλιξη μάλλον λογική αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι βαρόνοι των ναρκωτικών έχουν ρίξει για τα καλά τα δίχτυα τους στο ποδόσφαιρο της περιοχής.
Η άκρη του νήματος βρίσκεται κάπου στο 1983. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Κολομβίας, Rodrigo Lara Bonilla, ανακοίνωνε ότι έξι ομάδες της επαγγελματικής κατηγορίας ήταν «στα χέρια ατόμων που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών». Μετξύ των ομάδων και η America de Cali, στην οποία πρόεδροι ήταν τα αδέλφια Miguel και Gilberto Rodriguez Orejuela. Οι δύο συγκεκριμένοι κύριοι, θεωρούνταν τα αφεντικά του διαβόητου Καρτέλ Cali.
Το 1997 βρίσκονταν στην φυλακή όταν ο Anthony de Avila με δικό του γκολ έστελνε την Εθνική ομάδα της Κολομβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τους αφιέρωσε το συγκεκριμένο γκολ και τότε δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ομάδα οικονομικά στηριζόταν στο εμπόριο ναρκωτικών.
Η ιστορία της America δεν σταματά εκεί. Το 1999, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συντάσσει μια λίστα με τις εταιρείες που δημιούργησαν περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική μέσω του λατινοαμερικανικού οργανωμένου εγκλήματος. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η America και μάλιστα το κράτος δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας στην Αμερική. Το 2007, οι Κολομβιανοί δημοσιογράφοι συνδέουν με την ομάδα με πλήθος εξτρεμιστικών παραστρατιωτικών οργανώσεων της Κολομβία.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Μεξικό. Το 2014 συλλαμβάνεται ο Tirso Martinez Sanchez, γνωστός και ως «El Futbolista» («Ποδοσφαιριστής»). Είναι ο ιδιοκτήτης της ομάδας Queretaro και έχει υπό τον έλεγχό του και τις ομάδες Irapuato και Celaya. Είναι τα τρία… πλυντήριά του καθώς πρόκειται για το μεγάλο αφεντικό ενός εκ των ισχυρότερων καρτέλ του Μεξικού, που από το 2000 έως το 2003 διακίνησε περίπου 70 τόνους κολομβιανής κοκαΐνης στις ΗΠΑ.
Ο πατήρ Μέσι
Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με την ισπανική «El Mundo», ο Χόρχε Μέσι, πατέρας και μάνατζερ του Λιονέλ Μέσι, εξεταζόταν από τις αρχές για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος το οποίο προερχόταν από ναρκωτικά που διακινούσαν κολομβιανά καρτέλ. Ηταν η εποχή που ο πατήρ Μέσι διοργάνωνε μια σειρά διεθνών φιλικών με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τα γνωστά Messi and Friends. Στόχος ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες όμως κατήγγειλαν ότι δεν τα πήραν ποτέ.
Οι κατηγορίες ήταν ότι ο Χόρχε Μέσι έλαβε προμήθεια 10-20% από Κολομβιανούς για να ξεπλύνει χρήματα μέσω των φιλανθρωπικών αγώνων που διοργανώθηκαν το καλοκαίρι του 2013. Οι έμποροι ναρκωτικών αγόραζαν οι ίδιοι τα εισιτήρια και του έδιναν την προμήθεια. Η υπόθεση συνδέθηκε τον Οκτώβριος του 2014 και με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων εκ μέρους πατέρα και γιου Μέσι, αν και ο Χόρχε ανέλαβε πλήρως την ευθύνη απαλλάσσοντας τον αστέρα από κάθε εμπλοκή.
Οι οπαδοί αναλαμβάνουν δράση
Φυσικά από τη σχέση ποδοσφαίρου – ναρκωτικών δεν απουσιάζουν οι οπαδοί. Για παράδειγμα στην Αργεντινή οι διάσημοι σύνδεσμοι Barras Bravas, έχουν συνδεθεί με υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και ξεκαθαρίσματος φονικών λογαριασμών εκ μέρους των καρτέλ που υπηρετούν. Εκτός των άλλων ελέγχους τους χώρους στάθμευσης κοντά στα γήπεδα, έχουν ρόλο σεκιούριτι σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Απολαμβάνουν ασυλίας απέναντι στο κράτος και γι’ αυτό τον Αύγουστο του 2013 ο τότε επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Αργεντινής είπε ότι πίσω από τις απειλές για τη ζωή του κρύβεται η «μαφία του ποδοσφαίρου».
Στην Κολομβία και πάλι, το 2013, η κορυφαία παραστρατιωτική οργάνωση, η διαβόητη FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβία), αποφάσισε να διοργανώσει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες καλής θελήσεως (Games for Peace) στην Κούβα και την Κολομβία, με σκοπό την προώθηση των ειρηνευτικών διαδικασιών. Επρόκειτο για μια ιδές του διάσημου Κάρλος Βαλντεράμα.
Η FARC –που συνδέεται με το εμπόριο ναρκωτικών- ανακοίνωσε από την Αβάνα μέσω του επίσημου διαπραγματευτή της Ivan Marquez, ότι οι αντάρτες «προετοιμάζονταν σωματικά και αθλητικά» για το τουρνουά. Κλήθηκε και ο Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά ο αγώνας δεν έχει γίνει.
Βαρόνοι σε ρόλο ευεργέτη
Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Λατινική Αμερική τα καρτέλ αναλαμβάνουν ρόλο ευεργέτη. Το 2008, ο μεξικανός βαρόνος Wenceslao Alvarez, γνωστός απλά ως «El Wencho», αγόρασε την ερασιτεχνική ομάδα, Mapaches de Nueva Italia. Την ίδια χρονιά, όταν συνελήφθη στα γραφείο της ομάδας, οι Αρχές συνέλαβαν αρκετάμέλη της Mapaches που είχαν ευεργετηθεί πολύ από τις παράνομες δραστηριότητες του «νονού». Στους «Los Angeles Times», αναφέρθηκε ότι οι παίκτες έπαιρναν υπέρογκα ποσά, περισσότερα από όσα έπαιρναν επαγγελματίες εκείνη την εποχή. Ο εισαγγελέας είπε ότι επρόκειτο για ομάδα – βιτρίνα πίσω από την οποία δρούσαν οι κακοποιοί. Όχι τόσο για να ξεπλύνουν χρήμα καθώς επρόκειτο για μικροποσά για τα δικά τους δεδομένα –ήταν ερασιτεχνικός σύλλογος- αλλά για να αποκτήσουν έρεισμα και κύρος στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και η δράση του εμπλουτίστηκε με ίδρυση νέων ομάδων, ακαδημιών για μικρά παιδιά και αθλητικών κέντρων.
Σφαίρα στο κεφάλι
Φυσικά, η στιγμή που οι κακοποιοί λύνουν τις διαφορές τους, είναι η πιο τραγική. Ουκ ολίγες φορές θύματα υπήρξαν ποδοσφαιριστές. Παράδειγμα ο παραγουανός μπαλαδόρος Salvador Cabañas, πρώην επιθετικός της μεξικανικής Club America, ο οποίος πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι μέσα σε μπαρ της Πόλης του Μεξικού το 2010. Στάθηκε τυχερός διότι επιβίωσε, αν και οι γιατροί δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν τη σφαίρα από τον εγκέφαλό του. Οι αρχές πιστεύουν ότι χρωστούσε χρήματα σε καρτέλ. Ο δράστης βρέθηκε και ήταν ο ose Jorge Balderas, γνωστό ως «JJ» και πρωτοπαλίκαρο του εγκληματικού συνδικάτου Beltran Leyva Organization, ο οποίος συνελήφθη τελικά το 2011. Η έρευνα έδειξε ότι επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά και επίδειξη δύναμης εκ μέρους του καρτέλ σε επίδοξους αποστάτες…
Το 2003, ο αμυντικός της μεξικανικής ομάδας Club Necaxa, Carlos Alvarez Maya, συνελήφθη στον διεθνή αερολιμένα της Πόλης του Μεξικού όταν οι Αρχές εντόπισαν μετρητά περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια στις αποσκευές του. Υποστήριξε ότι ένας άγνωστος τον είχε προσεγγίσει έξω από το αεροδρόμιο προσφέροντάς του παχυλή αμοιβή για να μεταφέρει τον χαρτοφύλακα. Η αστυνομία λέει ότι όλα τα βαποράκια λένε την ίδια δικαιολογία.
Φυσικά η πιο γνωστή σε όλους περίπτωση είναι αυτή του Πάμπλο Εσκομπάρ που λάτρευε την Atletico Nacional. Βρισκόταν πίσω από πωλήσεις εισιτηρίων, μισθούς και πριμ παικτών, διαφημιστικές δαπάνες και τηλεοπτικά δικαιώματα. Με άλλα λόγια ένα πολυπλυντήριο. Οταν έπεφτε νεκρός από δεκάδες σφαίρες στην πόλη Μεντεγίν το 1993, ενταφιάστηκε με τη σημαία της ομάδας.

Σχετικά άρθρα