Καρκίνος μαστού – Το φαγητό τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο

<p style="text-align: justify;">Το φαγητό τη νύχτα μπορεί να μοιάζει αθώα συνήθεια, αλλά είναι πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.</p>
<p style="text-align: justify;">Μελετώντας 2.212 γυναίκες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερες ώρες περνούσαν το βράδυ νηστικές, τόσο καλύτερα ρυθμισμένα ήταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους – και αυτό πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.</p>
<p style="text-align: justify;">Όπως έδειξε η μελέτη, για κάθε 3 πρόσθετες ώρες που μεσολαβούσαν ανάμεσα στο βραδινό και στο πρωινό γεύμα, οι εθελόντριες είχαν 4% χαμηλότερα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.</p>
<p style="text-align: justify;">Είχαν επίσης κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθολογική γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer, Epidemiology Biomakers and Prevention» (CEBP).</p>
<p style="text-align: justify;">Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη συμβολίζεται HbA1cκαι αντιπροσωπεύει τα επίπεδα σαχκάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες. Οι φυσιολογικές τιμές της είναι μέχρι 6%, ενώ η τιμή-στόχος για τους πάσχοντες από διαβήτη είναι μικρότερη ή ίση με 7%.</p>
<p style="text-align: justify;">Ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη HbA1c με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, στους οποίους ανήκουν έξι στους δέκα καρκίνοι του μαστού.</p>
<p style="text-align: justify;">Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το σάκχαρο αίματος (η γλυκόζη, δηλαδή) τροφοδοτεί την ανάπτυξη των παθολογικών κυττάρων, ενώ η ινσουλίνη (η ορμόνη που διασπά τη γλυκόζη) την διεγείρει.</p>
<p style="text-align: justify;">Ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως οι γυναίκες με τύπου 2 διαβήτη έχουν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να τον εμφανίσουν, σε σύγκριση με όσες δεν έχουν διαβήτη.</p>
<p style="text-align: justify;">«Οι διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου συνήθως εστιάζονται στον περιορισμό της κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, τον περιορισμό του αλκοόλ και την προτίμηση σε φυτικής προέλευσης, μη επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρουθ Ε. Πάτερσον, καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής &amp; Δημοσίας Υγείας και επικεφαλής του Προγράμματος Πρόληψης Καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου Moores του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).</p>
<p style="text-align: justify;">«Νεώτερα δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπ’ όψιν η συχνότητα και η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων.</p>
<p style="text-align: justify;">»Εξ όσων γνωρίζουμε η μελέτη μας είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι η μακρά αφαγία το βράδυ στις γυναίκες συσχετίζεται με σημαντικά βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και θεωρητικώς με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.</p>
<p style="text-align: justify;">»Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, η σύσταση για παρατεταμένη αφαγία το βράδυ μπορεί να προστεθεί στις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες».</p>
<p style="text-align: justify;">Έως ότου γίνει αυτό, καλό είναι να φροντίζουμε να τρώμε το βραδινό μας μέχρι τις 8-9 το βράδυ και από κει και πέρα να μένουμε νηστικοί έως το πρωί, συνέστησε η δρ Πάτερσον.</p>
<p style="text-align: justify;">tanea</p>

Σχετικά άρθρα