Θρύλος στο θρίλερ και έτοιμος για Μαδρίτη

Ο Ολυμπιακός σε ένα ματς θρίλερ στο ΣΕΦ επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 73-71, έκανε το 2-1 στη σειρά και πλέον έχει ματς μπολ την Πέμπτη για να πάρει το εισιτήριο για το Final 4 της Μαδρίτης.
Οι ερυθρόλευκοι με φοβερή ενέργεια στην επίθεση στο πρώτο μέρος αλλά και απίθανη άμυνα στην τέταρτη περιόδο που ανάγκασε τη Μπαρτσελόνα να πετύχει μόλις 11 πόντους πήραν τη νίκη που τους δίνει την δυνατότητα να διεκδικήσουν το εισιτήριο για το Final 4 στο σπίτι τους. Το παιχνίδι κρίθηκε κυριολεκτικά στο τελευταίο σουτ, με τον Γιώργο Πρίντεζη να ευστοχεί σε 1/2 βολές με 6,4” για το φινάλε και τον Άλεξ Αμπρίνες στο τρίποντο στην εκπνοή να μην βρίσκει στόχο.
Κορυφαίος του Ολυμπιακού ο Γιώργος Πρίντεζης με 19 πόντους, παραλίγο μοιραίος ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης (15 πόντους και 8 ασίστ) με 2 λάθη στις πιο καθοριστικές επιθέσεις του Ολυμπιακού. Ο Ναβάρο περιορίστηκε από τον Βαγγέλη Μάντζαρη αλλά πέτυχε 14 πόντους.
Οι άμυνες στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν απούσες αφού ο Ολυμπιακός πέτυχε 26 πόντους την ώρα που με τη λήξη της περιόδου είχε δεχτεί 23. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τρίποντο του Σατοράνσκι στην πρώτη επίθεση. Ο Ολυμπιακός πέρασε αρχικά τη μπάλα στο ζωγραφιστό και με το πρώτο σουτ του Πρίντεζη ισοφάρισε σε 8-8 στα 6.48” πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα κορμιά των Τόμιτς και Λάμπε και περνούσε και αυτή τη μπάλα μέσα στη ρακέτα. Η μεγαλύτερη διαφορά του Ολυμπιακού στην πρώτη περίοδο ήταν αυτή των 8 πόντων με το τρίποντο του Λοτζέσκι στα 25 δεύτερα πριν το τέλος για το 26-21. Τελικώς το δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 26-23.
Στην δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνά του προκειμένου να πιέσει τη Μπαρτσελόνα και να την οδηγήσει στο λάθος. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου με τη βοήθεια του γεμάτου ΣΕΦ, είχε πάρει ψυχολογία και διατηρούσε το προβάδισμα. Ο Πρίντεζης στα 6,29’΄πριν το ημίχρονο δίνει αέρα 6 πόντων (33-27) στον Ολυμπιακό αλλά η απάντηση ήταν άμεση δια χειρός Χουάν Κάρλος Ναβάρο (33-30).
Ο Ολυμπιακός δημιουργούσε με τον Βασίλη Σπανούλη να μοιράζει τη μπάλα και τον Μπρέντ Πέτγουεϊ, που είχε περάσει στο παρκέ, να πετυχαίνει δύο κρίσιμα τρίποντα για το 36-32 στα 3,31” και το 44-36 στα 18 δεύτερα πριν το τέλος του ημιχρόνου. Εξαιρετική η άμυνα του Λαφαγιέτ πάνω στον Μαρσελίνιο στην τελευταία επίθεση της Μπαρτσελόνα που δεν τον άφησε ούτε να σουτάρει ούτε να πασάρει. Το ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό να είναι μπροστά με 8 για το 44-36.
Καλό ποσοστό στα τρίποντα είχαν οι ερυθρόλευκοι με 5/12 και πρώτο σκόρερ τον αρχηγό τους, Βασίλη Σπανούλη που είχε 10 πόντους.
Μετά από 1,30 λεπτό που οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να σκοράρουν ο Γιώργος Πρίντεζης έσπασε το ρόδι στην τρίτη περίοδο και ανέβασε τη διαφορά στους 10 για το 46-36 που ήταν και η μεγαλύτερη του αγώνα. Η Μπαρτσελόνα με Ντόελμαν και Όλεσον έκανε ένα μικρό σερί 7-0 και μείωσε για το 48-46. Ο Σπανούλης με κρεμασμένο τον Όλεσον πάνω του κάνει το 53-46 και σηκώνει το ΣΕΦ στο πόδι ενώ έδωσε ψυχολογία στους συμπαίκτες του.
Με το Ναβάρο να έχει εξουδετερωθεί από την άμυνα του Μπάντζαρη η Μπαρτσελόνα προσπαθούσε να βρει άλλες πηγές σκοραρίσματος. Ο Ολυμπιακός έχασε τη συγκέντρωση του, πήγε σε κακές επιθετικές επιλογές, έχασε τα ριμπάουντ και έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να περάσει μπροστά στο σκορ. Η τρίτη περίοδος βρήκε τους Καταλανούς να είναι μπροστά με την ελάχιστη διαφορά, 60-59.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εντυπωσιακά στην άμυνα στην τέταρτη περίοδο και κράτησε τη Μπαρτσελόνα άποντη για 6.30 λεπτά (πρώτος πόντος με 1/2 βολές του Τόμιτς, 66-61)! Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν σεμιναριακή με φοβερές αλληλοκαλύψεις και αλλαγές ενώ οι μπλαουγκράνα έδειχναν να τα έχουν χαμένα. Ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί στην επίθεση αφού και η Μπαρτσελόνα είχε σκληρύνει την άμυνα της.
Ο Ναβάρο με 2/2 βολές (και μικρό σερί 4-0 της Μπαρτσελόνα) μείωσε σε 70-66 με 1,25” για το φινάλε. Στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Σπανούλης αστοχεί και στις 2 βολές ενώ ο Ναβάρο με γκολ φάουλ κάνει το 70-69 και κάνει το παιχνίδι ντέρμπι 60 δεύτερα πριν το τέλος. Ο Σπανούλης έκανα ξανά λάθος στην επόμενη επίθεση και χρειάστηκε 2 φορές instand replay για να αποφασίσουν οι διαιτητές που θα πάει η μπάλα μετά το άστοχο τρίποντο του Όλεσον. Ο Σπανούλης ευστόχησε σε 2/2 βολές και έκανε το 72-69 στα 12”. Ο Ναβάρο ευστοχεί σε 2/2 βολές (72-71) με 8,3”. Ο Πρίντεζης με 6,4 να μένουν κάνει το 73-71 με 1/2 βολές και ο Αμπρίνες στο τρίποντο που θα έδινε τη νίκη στη Μπαρτσελόνα αστόχησε.
Έτσι ο Ολυμπιακός πήρε μία νίκη θρίλερ, έκανε το 2-1 στη σειρά και έχει ματς μπολ στην Πέμπτη για να σφραγίσει το εισιτήριο για το Final 4 της Μαδρίτης.
Τα δεκάλεπτα: 26-23, 44-36, 59-60, 73-71
Σε λίγο περισσότερα…

Σχετικά άρθρα