Δεν αντέχεις χωρίς γλυκά; Δες ποια έχουν τις λιγότερες θερμίδες

<table class="InNewsDetailsdisplay" style="width: 100%;" border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" align="left">
<tbody>
<tr>
<td colspan="2" align="left" valign="middle"> </td>
</tr>
<tr>
<td align="left" valign="top">
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Μέλι</span></strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong>Θρεπτική αξία</strong></div>
<div> </div>
<div><span>Το μέλι περιέχει απλά ζάχαρα όπως </span><span>γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη τα οποία απορροφούνται άμεσα, και για αυτό το λόγο είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό για του αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους, και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.</span></div>
<div><strong>Το μέλι περιέχει</strong><span>: 1) ιχνοστοιχεία, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου 2) βιταμίνες 3)</span><span> φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση 4) πρεβιοτικά συστατικά (ινουλίνη και φρουκτολιγοσακχαρίτες) και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος 5) χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.</span></div>
<div><span>Το μέλι 1) παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση βακτηριακών στελεχών της στοματικής κοιλότητας και ανθρωπογόνων βακτηρίων 2) αντισηπτικές ιδιότητες 3) τονωτική δράση 4) αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς 5) μειώνει προβλήματος έλκους στο στομάχι και 6) συμβάλλει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, 7) ενώ είναι και χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.</span></div>
<div><strong>Θερμίδες</strong></div>
<div><span>4 θερμίδες ανά γραμμάριο, περίπου 40 θερμίδες ανά κουταλιά, γιατί είναι πιο συμπυκνωμένο από τη ζάχαρη..</span></div>
<div> </div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Ζάχαρη</span></strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><span>Η ζάχαρη ή αλλιώς σουκρόζη είναι ένας δισακχαρίτης που σχηματίζεται από δύο μόρια γλυκόζης. Είναι μια άμεση πηγή ενέργειας αφού απορροφάται άμεσα, τρέφοντας τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Αν και έχει ενοχοποιηθεί για πολλές δυσάρεστες συνέπειες, έχει συνδεθεί άμεσα μόνο με την ανάπτυξη τερηδόνας. Η σχέση της με την παχυσαρκία δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, αφού η αύξηση του σωματικού βάρους και λίπους συνδέεται περισσότερο με την πρόσληψη λίπους, παρά ζάχαρης. </span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong>Θερμίδες</strong></div>
<div><span>4 θερμίδες ανά γραμμάριο, περίπου 20 θερμίδες ανά κουταλιά.</span></div>
<div> </div>
<div> </div>
<div> </div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Σοκολάτα</span></strong></div>
<div><strong>Θρεπτική αξία:</strong></div>
<div><span>1)<span>    </span></span><span>φτιάχνει τη διάθεση: περιέχει πολλές ουσίες με δράση παρόμοια με των κανναβοειδών, που οδηγούν στην έκκριση ντοπαμίνης που επιφέρει αίσθημα ευφορίας.</span></div>
<div><span>2)<span>    </span></span><span>Περιέχει θεοβρωμίνη, που έχει διεγερτική δράση, παρόμοια της καφεΐνης</span></div>
<div><span>3)<span>    </span></span><span>Έχει πολλά λιπίδια (60-70%) και συνεπώς και θερμίδες</span></div>
<div><span>4)<span>    </span></span><span>Πλούσια σε αντοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες), και ειδικά η μαύρη πιο πλούσια από τσάι και κρασί.</span></div>
<div><span>5)<span>    </span></span><span>Πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου</span></div>
<div><span>6)<span>    </span></span><span>Δεν σχετίζεται με ακμή και δερματίτιδες, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό με ημικρανίες και τερηδόνα.</span></div>
<div> </div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Θερμίδες</span></strong><span>: τα 100 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 500 </span><span>Kcal</span><span>.</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Μπισκότα</span></strong></div>
<div><strong>Θρεπτική αξία:</strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><span>1)<span>    </span></span><span>έχουν βάση τα δημητριακά και άρα περιέχουν ζάχαρη και φυτικές ίνες, ανάλογα με το είδος του μπισκότου</span></div>
<div><span>2)<span>    </span></span><span>περιέχουν ακόμα πρωτεΐνες και φυτικά λιπαρά, και όχι υδρογωνομένα λίπη και βούτυρο, που είναι πιο επιβαρυντικά για το καρδιαγγειακό</span></div>
<div><span>3)<span>    </span></span><span>λόγω της υφής τους παραμένουν περισσότερο στο στόμα και είναι πιθανό, κολλώντας στα δόντια, να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανάπτυξη τερηδόνας</span></div>
<div><span>4)<span>    </span></span><span>υγιεινό σνακ που καλύπτει τη τάση για γλυκό</span></div>
<div> </div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Θερμίδες</span></strong><span>: ανάλογα με το είδος του μπισκότου (απλό ή ολικής αλεύρι, επικάλυψη ή όχι σοκολάτας) αποδίδουν κατά μέσο όρο 410-524 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και περίπου από 29 έως και 80 θερμίδες ή και περισσότερες, ανά μπισκότο. Άρα, δε μπορούμε να πούμε πως τα μπισκότα παχαίνουν, παρά μόνο ότι η υπερκατανάλωση τους είναι αυτή που επιβαρύνει τη σιλουέτα μας.</span></div>
<div> </div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Κομπόστα</span></strong></div>
<div><strong>Θρεπτική αξία:</strong></div>
<div><span>1)<span>    </span></span><span>η θερμική επεξεργασία-κονσερβοποίηση προκαλεί μικρές απώλειες στα θρεπτικά συστατικά</span></div>
<div><span>2)<span>    </span></span><span>η κονσερβοποίηση δεν επηρεάζει την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Α, αφού τα καροτένια δε καταστρέφονται, βιταμίνη </span><span>C</span><span> (αφού αυτή περνάει στο υγρό πληρώσεως, φολικό, θεαμίνη, κάλιο και ασβέστιο</span></div>
<div>3)   διατηρεί τις φυτικές ίνες, οι οποίες διαλυτοποιούνται κατά την παρασκευή της κονσέρβας</div>
<div>4)   κρατούν τα θρεπτικά στοιχεία τους για τουλάχιστον 2 χρόνια</div>
<div>5)<strong><span>   </span></strong><span>διαθεσιμότητα του φρούτου όλο το χρόνο</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Θερμίδες</span></strong><span>: κομπόστα μήλου (1 μήλο) 180 </span><span>kcal</span><span>, κομπόστα ροδάκινο (2 κομμάτια) 120 </span><span>kcal</span><span>, κομπόστα αχλάδι (1 αχλάδι) 150 </span><span>kcal</span><span>.</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Γλυκό του κουταλιού</span></strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong>Θρεπτική αξία:</strong></div>
<div><span>1)<span>    </span></span><span>δεν περιέχουν λίπος και για αυτό είναι γλυκά που μπορεί να καταναλώνονται από άτομα με υψηλά λιπίδια αίματος</span></div>
<div><span>2)<span>    </span></span><span>περιέχουν αρκετή ζάχαρη, περισσότερη από τις κομπόστες, για αυτό και το σιρόπι είναι πιο πυκνό</span></div>
<div><span>3)<span>    </span></span><span>περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Θερμίδες</span></strong><span>: αν δεν προσθέσουμε αρκετό σιρόπι αποδίδουν 80-100 θερμίδες ανά σερβίρισμα. Π.χ. βύσσινο γλυκό (1 κουτ γλυκού = 100 </span><span>kcal</span><span>),</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Πάστες</span></strong></div>
<div><strong>Θρεπτική αξία:</strong></div>
<div><span>1)<span>    </span></span><span>περιέχουν πολύ λίπος (κυρίως κορεσμένο από την παρουσία βουτύρου) και ζάχαρη</span></div>
<div><span>2)<span>    </span></span><span>έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει πως επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα ζάχαρα του αίματος</span></div>
<div>3)   παχαίνουν αρκετά λόγω του υψηλού θερμιδικού τους φορτίου</div>
<div>4)   <span>έχουν κολλώδη υφή, στοιχείο που συμβάλλει στην ανάπτυξη τερηδόνας.</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Θερμίδες</span></strong><span>: λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος αποδίδουν α΄νω των 450-500 θερμίδων ανά κομμάτι.</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">παγωτό</span></strong></div>
<div><strong>Θρεπτική αξία:</strong></div>
<div><span>5)<span>    </span></span><span>περιέχει πρωτεΐνες (υψηλής βιολογικής αξίας), ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες (κυρίως λιποδιαλυτές) όπως και η πρώτη ύλη του το γάλα</span></div>
<div><span>6)<span>    </span></span><span>έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει πως δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τα ζάχαρα του αίματος</span></div>
<div><span>7)<span>    </span></span><span>δεν παχαίνει όπως άλλα γλυκά και αν είναι απλό βανίλια ή σοκολάτα δεν έχει προσθήκη χρωστικών ή συντηρητικών.</span></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong> </strong></div>
<div><strong><span style="text-decoration: underline;">Θερμίδες</span></strong><span>: αν είναι απλό παγωτό βανίλια και δεν έχει σιρόπια ή προσμίξεις από ξηρούς καρπούς ή μπισκότα, αποδίδει περίπου 180 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, τη στιγμή που άλλα γλυκά αποδίδουν πολύ περισσότερο</span></div>
<div><span><br /></span></div>
<div>ΠΗΓΗ: Κέντρο διατροφικής Αγωγής "Χάρης Δημοσθενόπουλος</div>
<div> </div>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>

Σχετικά άρθρα