Δακρυγόνα: Γιατί αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας;

Ζώντας στην εποχή των έντονων αντιπαραθέσεων και των εξεγέρσεων στους δρόμους, είναι πολύ πιθανό εκούσια ή ακούσια να έχεις έρθει κι εσύ σε επαφή με τα δακρυγόνα, τα οποία οι Δυνάμεις Καταστολής εκτοξεύουν συνήθως κατά των διαδηλωτών – διαμαρτυρομένων.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γαλλία και τα «κίτρινα γιλέκα» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρήσης δακρυγόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και με μέχρι τώρα έρευνες τα δακρυγόνα και η έκθεσή τους σε αυτά είναι υπεύθυνα για σημαντικές βλάβες στο αναπνευστικό μας σύστημα κι όχι μόνο.

Η εξελιγμένη μορφή του δακρυγόνου περιέχει την χημική ουσία ορθοχλωροβενζυλιδένιο – μαλονονιτρίλιο (CS), που ήρθε να αντικαταστήσει τον τύπο CN, που περιείχε χλωροκετοφαινόνη

Τι προκαλεί το δακρυγόνο;

Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν άμεσο. Σε λίγα δευτερόλεπτα, αισθάνεσαι ένα τσίμπημα στα μάτια και δάκρυα, ο λαιμός σφίγγει, η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Μερικοί άνθρωποι έχουν ναυτία, πονοκεφάλους ή εγκαύματα στο δέρμα. Στους ασθματικούς μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη κρίση.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν σε λιγότερο από μία ώρα, μόλις το άτομο αναπνέει έναν πιο υγιεινό αέρα. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν μεγαλύτερες επιδράσεις στο δέρμα και τα μάτια (σημειακή κερατίτιδα).

Μελέτες έχουν δείξει ότι, ανάλογα με τη συγκέντρωση του προϊόντος (για παράδειγμα, εάν πέσει πολύ κοντά στο άτομο), μπορεί κανείς να παρατηρήσει ακόμα και εγκαύματα δευτέρου βαθμού και σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Τι να κάνεις αν τα εισπνεύσεις;

Η πρώτη, προφανής σύσταση είναι να παραμείνεις στην άκρη και να ξεπλύνεις τα μάτια με νερό ή αλατούχο διάλυμα για 10 λεπτά. Εάν συνηθίζεις να φοράτε φακούς επαφής και γνωρίζεις ότι είναι πιθανό να έρθετε σε επαφή με δακρυγόνα, φόρεσε εκείνη τη μέρα τα γυαλιά σας. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς τα σωματίδια αερίου καθίστανται στα δάκτυλα, η αφαίρεση των φακών επαφής μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τα μάτια.

Στη συνέχεια, πρέπει να κάνεις ντους, να λουστείς και να πλύνεις τα ρούχα σας για να αφαιρέσεις όλα τα ίχνη χημικών ουσιών.

Τέλος, σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων όπως βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο μάτι ή εγκαύματα, είναι καλύτερο να αναζητήσεις αμέσως ιατρική βοήθεια.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κίτρινα Γιλέκα: 100άδες προσαγωγές στο Παρίσι – 70 συλλήψεις στις Βρυξέλλες

Πολώνιο: Ένα από τα πιο ισχυρά δηλητήρια στον κόσμο

 

Σχετικά άρθρα