Eurogroup: Αισιόδοξα τα μηνύματα των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Την αισιοδοξία τους ότι στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασαν τη Δευτέρα με δηλώσεις τους ο Γάλλος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τα θέματα με ελληνικό ενδιαφέρον που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης (και τελευταίας) αξιολόγησης του προγράμματος, η διευθέτηση του χρέους, καθώς και η εποπτεία της Αθήνας από τους «θεσμούς» μετά το πέρας των μνημονίων.

Ο Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στα τρία σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα, επισήμανε τα εξής: «Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Σημαίνει υιοθέτηση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Η ψήφιση στη Βουλή ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερο είναι η συμφωνία των μέτρων για το χρέος ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα. Από την πλευρά της Κομισιόν εμμένουμε σε ένα αξιόπιστο πακέτο επίσης μεσοπρόθεσμο εμπροσθοβαρών μέτρων ώστε να διασφαλίσουμε τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Τρίτον, η διευθέτηση θεμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος, καθώς ορισμένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους δεν θα συνδεθούν με τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος».

Τα βλέμματα στο χρέος

Βεβαίως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ζήτημα του χρέους, καθώς στο θέμα της αξιολόγησης φαίνεται ήδη να υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, ενώ στο ζήτημα της μεταμνημονιακής εποχής φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφωνίες και αναμένεται η επιτροπεία να είναι πιο αυστηρή σε σχέση με άλλες που υλοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκά κράτη που εξήλθαν των δικών τους μνημονίων.

Αναφερόμενος στα μέτρα για το χρέος, ο Ντομπρόβσκις -σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ- σημείωσε ότι το Eurogroup έχει συζητήσει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τόνισε πως «τώρα δίνουμε έμφαση στη σύνθεση, η οποία περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, κάποια άλλα μέτρα τα οποία είναι σημαντικά για τα πρώτα έτη μετά το τέλος του προγράμματος ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές».

Ο κ. Ντομπρόβσκις συσχέτισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τη συνεχιζόμενη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. «Αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές, να σταθεί «στα πόδια της», να μην εξαρτάται από τα προγράμματα της Ευρώπης ή του ΔΝΤ, τότε χρειάζεται να έχει πρόσβαση στις αγορές» ανέφερε.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Ιδιαίτερος φαίνεται πως είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, με τον Μοσκοβισί να επιμένει στην ανάγκη το Ταμείο να εγκρίνει τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης. Όπως είπε, το ΔΝΤ «συμμετέχει στην πράξη από την αρχή του προγράμματος του ESM, αν και χωρίς οικονομική στήριξη», καθώς «έχει εμπλακεί στενά στον σχεδιασμό του προγράμματος, σε κάθε αποστολή αξιολόγησης και σε κάθε συζήτηση στο Eurogroup».
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ έχει πειστεί από τη συμφωνία για την βιωσιμότητα του χρέους και είναι σε θέση να την εγκρίνει. Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», υποστήριξε ο Μοσκοβισί, στέλνοντας το σχετικό μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Από την πλευρά του ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η μορφή συνεργασίας με το ΔΝΤ θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες. «Ωστόσο πρέπει να αναμένουμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να παίζει ρόλο την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», προσέθεσε και παρατήρησε: «Πρώτα από όλα είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ έχει μεγάλη εμπειρία σε τομείς όπως η εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει για την ακρίβεια αποκτήσει την εμπειρία και εξειδίκευση μετά την κρίση ή την περίοδο της κρίσης και μετά από αυτή. Επομένως η συνεργασία με το ΔΝΤ είναι σημαντική από την άποψη της εμπειρίας που διαθέτει».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα