Αντιφλεγμονώδεις τροφές: Ποιες να προτιμάς για περισσότερη προστασία

<div id="cb-fis-wrap" class="cb-entry-header cb-fis cb-style-standard">
<p class="entry-title cb-entry-title cb-single-title" style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, συμπεριλαμβανομένων των James Hebert (ScD) και Philip Cavicchia (PhD), συγκέντρωσαν τα τρόφιμα και τα συστατικά που θεωρείται ότι επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα επίπεδα της φλεγμονής με βάση την επανεξέταση μελετών κατόπιν ομότιμης αξιολόγησης σχετικά με τη διατροφή και τη φλεγμονή που δημοσιεύτηκαν στο διάστημα 1950 και 2007. Από τότε, καινούριες έρευνες έφεραν τον κατάλογο αυτό στο προσκήνιο, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες.</span></p>
</div>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Σύμφωνα με τον δρα Russell Greenfield, βοηθό καθηγητή της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, παρ’ όλο που η κάθε μελέτη είναι ξεχωριστή όλες βασίζονται στη γενικότερη αντίληψη ότι η συνεχής ή εκτός ελέγχου φλεγμονή στο σώμα βλάπτει την υγεία και ότι η κατανάλωση τροφών με σκοπό την αποφυγή της συνεχούς φλεγμονής ενισχύει την καλύτερη υγεία και μπορεί να εμποδίσει τις ασθένειες. «Είναι ξεκάθαρο ότι η φλεγμονή παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι νομίζαμε όσον αφορά ορισμένες ασθένειες», αναφέρει.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">«Πάντα σκεφτόμασταν μια ασθένεια με την κατάληξη -ιτιδα όποτε υπήρχε κάποια φλεγμονή, όπως αρθρίτιδα ή σκωληκοειδίτιδα. Αλλά και οι ασθένειες που δεν έχουν αυτή την κατάληξη, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ορισμένες μορφές καρκίνου ή ακόμη και η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορούν να προκληθούν εν μέρει από τη φλεγμονή». Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι η βασική αιτία πολλών σοβαρών ασθενειών.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Οι υδατάνθρακες, το λίπος και η χοληστερίνη συγκαταλέγονται στα συστατικά που είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε φλεγμονή, ενώ το μαγνήσιο, η βήτα-καροτίνη, οι βιταμίνες Α, Β-6, C, D και Ε, οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, η κουρκούμη και το τσάι αποτελούν τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>Τα 24 κορυφαία αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά</strong></span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">1) σπόροι Chia</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">2) άγρια ψάρια</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">3) κουρκούμη</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">4) τζίντζερ</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">5) σκόρδο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">6) μπρόκολο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">7) λίπη από ζώα που τρέφονται με χόρτο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">8) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">9) σταφύλια</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">10) αλεσμένος λιναρόσπορος</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">11) παπάγια</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">12) φλούδα μήλου</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">13) μπλε μούρα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">14) τσάι (ιδίως το πράσινο, το λευκό και το Οolong)</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">15) γλυκοπατάτες</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">16) κανέλα</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">17) πράσινα λαχανικά</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">18) Ασιατικά μανιτάρια</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">19) καρύδια</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">20) αβοκάντο</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">21) σπόροι κάνναβης</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">22) πιπέρι καγιέν</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">23) φύκια Κelp</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">24) ξινά κεράσια</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα δεν είναι μια διατροφή με την κλασσική έννοια, δηλαδή δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους (αν και όσοι την ακολουθούν μπορούν να χάσουν βάρος) ούτε αποτελεί ένα πρόγραμμα εφαρμογής για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι περισσότερο τρόπος επιλογής και προετοιμασίας φαγητού που βασίζεται σε επιστημονικές γνώσεις για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρήσει την υγεία του. Εκτός από το γεγονός ότι επιδρά στη φλεγμονή, αυτή η δίαιτα προσφέρει σταθερή ενέργεια και βιταμίνες, ανόργανες ουσίες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και προστατευτικά φυτοθρεπτικά συστατικά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;"><strong>Φυτοθρεπτικά συστατικά</strong> </span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">• Για να πάρετε τη μέγιστη φυσική προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία (συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και της νευροεκφυλιστικής νόσου) καθώς και από τις τοξίνες του περιβάλλοντος, καταναλώστε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και μανιτάρια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">• Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά από όλα τα χρώματα και ιδιαίτερα μούρα, ντομάτες, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">• Όποτε είναι δυνατόν, επιλέξτε βιολογικά προϊόντα. Μάθετε ποιες συμβατικές καλλιέργειες είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και αποφύγετέ τις.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">• Καταναλώστε σταυρανθή λαχανικά τακτικά.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">• Πίνετε τσάι αντί για καφέ και ιδιαίτερα καλής ποιότητας λευκό, πράσινο ή τσάι Oolong.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">• Αν πίνετε αλκοόλ, προτιμήστε το κόκκινο κρασί.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">• Καταναλώστε μαύρη σοκολάτα με μέτρο (με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κακάο 70%).</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">Σε γενικές γραμμές, αν ενσωματώσετε στη διατροφή σας τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω θα καταφέρετε να ξεπεράσετε πολλά προβλήματα που αφορούν την υγεία σας. Μην εστιάζετε τόσο πολύ στην ποσότητα από το καθένα, αλλά να τα τρώτε όλα με μέτρο. Αφήστε το σώμα σας να σας καθοδηγήσει και θα δείτε ότι ο οργανισμός σας εναρμονίζεται με αυτά τα τρόφιμα καθώς μαθαίνετε να τα απολαμβάνετε καλύπτοντας ταυτοχρόνως τις καθημερινές ανάγκες σας σε ενέργεια.</span></p>
<p style="text-align: justify;"><span style="color: #000000;">enallaktikidrasi.com</span></p>

Σχετικά άρθρα