Η θρεπτική αξία του σταφυλλιού και η ευεργετική του δράση σε καρδιά και ανοσοποιητικό

<p>Ο μούστος (ή το γλεύκος) αντιπροσωπεύει το χυμό που παράγεται μετά το πάτημα των σταφυλιών και πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης. Περιέχει τον φλοιό, τους σπόρους και τα στερεά συστατικά της ρώγας του σταφυλιού.</p>
<p>Τα θρεπτικά συστατικά του μούστου ποικίλουν και εξαρτώνται από την ποικιλία του αμπελιού από την οποία προέρχονται. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτά που συναντώνται και στο σταφύλι, επομένως η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Περιέχει βιταμίνες Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα κυρίως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά του προσδίδουν καρδιοπροστατευτική δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μεγάλη περιεκτικότητα του μούστου σε σίδηρο το καθιστά κατάλληλη τροφή για άτομα με σιδηροπενική αναιμία.</p>
<p><strong><em>ΠΕΤΙΜΕΖΙ</em></strong></p>
<p>Πετιμέζι είναι το πυκνόρευστο σιρόπι που παίρνουμε εάν βράσουμε το μούστο για πολύ ώρα. Το πετιμέζι είναι μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων και μαζί με το μέλι αποτελούσε τη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιούσαν στη ζαχαροπλαστική. Όπως και ο μούστος διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού και αποτελεί τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία. Έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψή του από βρέφη είναι δυνατόν να προλάβει την εμφάνιση αναιμίας.</p>
<p>Το πετιμέζι,  μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά. Η χρήση του όμως δεν περιορίζεται μόνο στη ζαχαροπλαστική, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική σε συνταγές με ψάρια, πουλερικά, κρέας και λαχανικά, σε σάλτσες και ντρέσινγκ, δίνοντας στα πιάτα μας γεύσεις μιας «μοντέρνας παράδοσης».</p>
<p>Μη διστάσετε να προσθέσετε τα προϊόντα αυτά στην καθημερινή σας διατροφή και να δώσετε στον εαυτό σας αυτό που πραγματικά του αξίζει, τη θρεπτική πληρότητα σε συνδυασμό με την γευστική απόλαυση!</p>
<p> </p>
<p><strong><em><span style="text-decoration: underline;">ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ της γιαγιάς ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ</span></em></strong></p>
<p><span><em>Υλικά:</em></span></p>
<ul>
<li>5 φλ. μούστο</li>
<li>1/3 φλ. νισεστέ</li>
<li>1 φλ. καρύδια</li>
<li>1 φλ. σταφίδες</li>
<li>Κανέλα</li>
<li>σουσάμι</li>
</ul>
<ol>
<li>Βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα. Βάζουμε το νισεστέ σ’ ένα μπολ με λίγο από τον μούστο και το διαλύουμε καλά ώστε να μην έχει βόλους. Στη συνέχεια το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.</li>
<li>Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Την μοιράζουμε σε πιάτα και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι και κανέλα.</li>
</ol>
<p><span>Γράφτηκε απο την Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την </span><span class="vcard author"><span class="fn">Σπυριδούλα Μιχαλάκη / Διαιτολόγο-Διατροφολόγο (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></span></p>

Σχετικά άρθρα