Διαβήτης και διατροφή: Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

<p><span>Τι κοινό έχουν η Χάλι Μπέρι, η Σάλμα Χάγιεκ, ο Λάρι Κίνγκ και η Σάρον Στόουν; Πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, όπως και άλλοι </span><strong>400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο</strong><span>. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μέχρι το </span><strong>2032 ο αριθμός αυτός θα αγγίξει τα 592 εκατομμύρια</strong><span>. Ωστόσο, για τα συγκεκριμένα άτομα και για πολλά ακόμα από τον χώρο του αθλητισμού, των τεχνών και της πολιτικής η συγκεκριμένη νόσος δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι </span><strong>οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2 μπορούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με σωστή διατροφή να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους και να αποφύγουν τις επιπλοκές, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητα τους</strong>. <br /><br /><span>Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, μέσα στο τελευταίο έτος περίπου </span>79,000 παιδιά φαίνεται να εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 21 εκατομμύρια γυναίκες να εμφάνισαν διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης<span>. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 40 έως 59 ετών και μάλιστα σε ποσοστό 80% στις υποανάπτυκτες χώρες.</span><br /><br /><span>Στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών με διαβήτη </span>(περίπου το 70%) θα μπορούσε να προληφθεί<span> ή να καθυστερήσει σημαντικά η εμφάνιση της νόσου με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο και όταν πραγματοποιείται η διάγνωση, συνήθως εμφανίζουν ήδη κάποια επιπλοκή που σχετίζεται με την ασθένεια.</span><br /><br /><span>Είναι αποδεδειγμένο, ότι </span>το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία ευθύνονται περίπου για το 80% των νέων περιστατικών<span> διαβήτη τύπου 2. Ταυτόχρονα, η παράλειψη του πρωινού γεύματος, η οποία σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος φαίνεται να αποτελεί έναν έμμεσο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. </span><br /><br /><span>Η υιοθέτηση ενός μοντέλου υγιεινής διατροφής, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και η καθιέρωση του πρωινού γεύματος φαίνεται να αποτελούν παράγοντες που μπορούν να μας προφυλάξουν από την εμφάνιση της νόσου ή από την εμφάνιση επιπλοκών σε άτομα που πάσχουν ήδη.</span><br /><br /><span>Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο μοντέλο ισορροπημένης διατροφής που θα μας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη;</span><br /><br /><span>• Κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων λαχανικών καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων λαχανικών.</span><br /><span>• Κατανάλωση τριών μερίδων φρούτων ημερησίως.</span><br /><span>• Περιορισμό των σακχάρων σύμφωνα με τις συστάσεις και προτίμηση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης.</span><br /><span>• Ισορροπημένα και μικρά σνακ, ανάμεσα στα κύρια γεύματα της ημέρας, όπως κράκερ ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και γιαούρτι. </span><br /><span>• Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ σε 1 ποτήρι για τις γυναίκες, 1 – 2 για τους άνδρες.</span><br /><span>• Κατανάλωση άπαχου κρέατος, κοτόπουλου και ψαριού και περιορισμός των αλλαντικών και του κόκκινου κρέατος.</span><br /><span>• Αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά. </span><br /><span>• Κατανάλωση κυρίως μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών (από τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φυτική μαργαρίνη) με ταυτόχρονη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών (από τρόφιμα όπως αγελαδινό/πρόβειο βούτυρο, ζωικό λίπος κλπ).</span></p>
<p> </p>
<p>Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου και την Κωνσταντίνα Μαρούδα (www.nutrimed.gr)</p>

Σχετικά άρθρα