Πώς να αποφύγετε τα κουνούπια

 

Σοβαρή έξαρση στη δραστηριότητα των κουνουπιών παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εξαιτίας της τρίμηνης καθυστέρησης, που σημειώθηκε στην έναρξη των ψεκασμών για την καταπολέμησή τους, κουνούπια και σκνίπες «θερίζουν», ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.

Χθες, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στο Λεκανοπέδιο για φέτος, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σωρεία νοσημάτων είναι δυνατό να μεταδοθούν, μέσω των κουνουπιών.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών ώθησαν αρκετούς δήμους να προχωρήσουν σε τροποποίηση των προϋπολογισμών τους, να περικόψουν δαπάνες και να προβούν με ίδια έξοδα σε επίγειους ψεκασμούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η σχετική έγκριση εστάλη από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Περιφέρεια μόλις στις 26 Ιουνίου, όταν η αναπαραγωγική διαδικασία των εντόμων έχει ολοκληρωθεί από τον Μάιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία των εναέριων και επίγειων ψεκασμών θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να είχε ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου, ώστε να εξοντωθούν οι προνύμφες.

Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα… πολλές «γενιές» κουνουπιών να αναζητούν τα «θύματά» τους μόλις σουρουπώσει. Οι αρμόδιοι αποδίδουν την καθυστέρηση τόσο στην έλλειψη κονδυλίων εν μέσω οικονομικής κρίσης όσο και στη μετάθεση ευθυνών από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

Η ολιγωρία στη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων. Οπως εξηγεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσω κουνουπιών, μεταδίδονται αρκετά νοσήματα από ιούς και παράσιτα, όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός Chikungunya και άλλα. Βασική δεξαμενή του ιού του Δυτικού Νείλου είναι τα πουλιά, ενώ ο ιός δεν μεταδίδεται από τον άνθρωπο στα κουνούπια. Στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο αρκετά κρούσματα ελονοσίας, η οποία μεταδίδεται με το τσίμπημα του θηλυκού ανωφελούς κώνωπα.

Η λήψη μέτρων προστασίας θωρακίζει τον πληθυσμό τόσο από τα τσιμπήματα όσο και από ενδεχόμενες επιπλοκές τους. Αλλωστε, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως ακόμη κι αν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, ο κίνδυνος δεν εκμηδενίζεται και, ως εκ τούτου, η ατομική προστασία είναι απαραίτητη. Η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιλογή ενδυμάτων, που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, όπως μπλούζες με μακριά μανίκια και παντελόνια και τη χρήση εντομοαπωθητικού, που περιλαμβάνει μία από τις εξής δραστικές ουσίες: DEET (Ν,Ν-διεθυλοτολουαμίδη), πικαριδίνη ή ικαριδίνη (picaridin ή icaridin), αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535.

Επίσης, συμβουλεύει να κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας, ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας και να λαμβάνονται πρωτοβουλίες εξυγίανσης του περιβάλλοντος από εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων, ο καθαρισμός της βλάστησης από επιφανειακά νερά και η αποφυγή αλόγιστης χρήσης του νερού.

Πηγή : www.enikos.gr

Σχετικά άρθρα